Erfarenheter

Jag är, om man ska använda ett populärt uttryck, en entreprenör i säkerhetsbranschen.

Det är snart 25 år sedan som jag började som väktare på Larmassistans. Jag har verkligen arbetat mig upp från golvet och det har gett mig en massa erfarenheter och kunskaper som jag aldrig hade kunnat läsa mig till. Det har varit en lång och inte alltid spikrak resa.

Jag har startat och drivit flera olika bevaknings- och säkerhetsföretag där kanske Nordisk Bevakningstjänst är mest välbekant. Det uppmärksammades 2009 med ett Gasellpris, som framgångsrikt tillväxtföretag, av Dagens Industri.

Jag har tagit fram många olika säkerhetskoncept men mest stolt är jag faktiskt över av vad vi kallar ”lokal och personkännedom”.

Tänk er ett centrum i en invandrartät förort med ordningsproblem. Om man då skickar dit två ”vanliga” väktare så kan det verka provocerande och göra mer skada än nytta.

I stället rekryterade vi medarbetare med mångkulturell bakgrund som kände till de lokala  kriminella elementen och vice versa. Det har verkligen fungerat klockrent med en kraftig minskning av ordningsproblemen, mer dialog mellan människor, samtidigt som många med invandrarbakgrund fått ett jobb på den, i sanningens namn, förbannat inskränkta och fördomsfulla svenska arbetsmarknaden.

Nu jobbar jag som VD på ett företag som heter Nordisk Bevakningstjänst AB.

Jag tänker inte hålla mig enbart till  VD rollen utan brinner för säkerhets- och samhällsfrågor.

Jag är övertygad om att vi behöver ett nytänkande för att bättre ta tillvara och samordna de resurser som faktiskt finns inom säkerhetsbranschen och polisen.

I dag har många beslutsfattare på olika nivåer en alltför naiv syn på säkerhetsfrågor som också påverkas av olika fördomar och behovet av att plocka politiska poäng som är rumsrena. Den goda vilja till nödvändigt reformarbete som i bland finns stannar ofta upp i långdragna byråkratiska processer.

Nya pragmatiska samarbetsformer och modeller måste tas fram. Inte minst på det brottsförebyggande området.

Här på min blogg kommer jag att vara en skrupelfri åsiktsmaskin som rör runt i grytan. Jag ska gissla, häckla och ibland dela ut verbala käftsmällar. Allt för att väcka debatt och bidra till att vi får ett säkrare samhälle med en hög personlig integritet.

Ge mig gärna svar på tal framöver!

Håkan