Ahmed Rashid klingar det bekant? Första bok som jag läste om Talibanerna år 2000 – År 2001 small det i USA. Fyra kapade plan? När jag nu läser om boken så är det ur ett helt annat perspektiv.

Det är för mig självklart att vi göder in och skapar tillfällen då extrema grupperingar får fäste och då också i våra förorter. Det som hände med Imanerna som släpps och kommer tillbaka till sina städer nu göder också på. Nu framställs de som hjältar. Vad var nyttan att gripa dessa och sedan inget straff? Det är ju inte så att att extrema grupperingar växer fram i terrorismens krafter på övre Östermalm i Stockholm man kan kanske hitta spår av Palme hat som ligger kvar sedan i början på 80 talet.

När Ahmed Rashid boks släpps för snart 20 år sedan – tre år innan det så startade jag min första Bevakningsbolag och kunde bara konstatera att saker inte var bra i våra förorter på något sätt – ekonomisk – socialt – utanförskap – samt att här var det väldigt tydligt redan då om man var muslim eller inte, det var också här jag började förstå skillnad Sunni och Shia muslimer.

Men det var också på varuhuset Harrods år 1994 som jag förstod att London med IRA och dess terror var en dimma som kunde komma när som helst. Det var där och då som jag förstod skillnad på katoliker och protestanter. Som sagt det var inte bara pubar och öl.

År 1992 i Rinkeby hade Friggebo skämt ut sig och Lasermannen hade säkert ”jävligt” roligt åt detta innan han greps. Att vi Svenskar inte direkt bryr sig vad som händer i omvärlden och i våra förorter eller viljan till att skydda sig är ju bara så. Ingen bryr sig direkt, känner mig ganska ensam ibland måste jag säga. När nu Friggebo sjöng och jag skämdes då hade jag gjort mitt första arbetspass som vakt i Tensta 1986 en december dag minns jag. Mina tankar var inte direkt höga om hennes omvärlds analys. Jag var väldigt ung men hade ändå varit och rest, Karachi Pakistan mellan landning förvisso och ut på stan bara där slutet av 80 talet så förstod jag att skillnader – förstod också att inte Friggebo förstod.

Under dessa år och precis innan hon började sjunga, Friggebo alltså, så började svenska butiker så som Konsum sluta vara där – helt absurt tyckte jag att det var. Konsum skulle ha en egen vakt i butiken i Rinkeby? Sedan gick allt mycket snabbt, under åren som kom blev alla förorter förvandlade till invandrar förorter och det gick vädigt snabbt.

För att få till en förändring i dessa riskområden – utsatta områden -särskilt utsatta områden. Så måste vi svenskar kunna vår historia. Sedan också börja bry sig. Inte bara i tre dagar. Vi måste jobba varje dag med dessa frågor, varför? Jo terrorismen är här och den kommer vi få leva med hela tiden – hela tiden. Då måste vi också börja med att skydda oss mina vänner. Ha det godare.

Som sagts tidigare, jag rättar aldrig det jag skriver och det har jag inte gjort sedan starten för 10 år sedan. Vill ni beklaga er över mina svenska grammatiska fel eller stavelser så får ni sluta läsa. Jag bryr mig inte om det, skriver rakt upp och ner mina tankar och funderingar ibland , precis som denna.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.