Åretsväktare 2018 – han borde ju blivit årets ordningsvakt för böveln! Herr Larsson kan inte reglementet. Känner ni igen kommentaren? Filmen repmånad. Men detta är sant. Åretsväktare var ordningsvakt eller hur var det? Läs nedan.

Mina vänner – vi tar det ifrån början, hjälten som får utmärkelsen åretsväktare är i hjältestunden agerande ordningsvakt eller hur var det nu?

Först och främst vill jag understryka att både företaget och hjälten är bra sådana. Samma sak gäller VD Larsson och Dahl de var vid tillfället Juryn för åretsväktare eller hur det nu blev. Men på diplomet så står det åretsväktare så mycket kan vi alla vara överens om. Hjälten ska för övrigt medverka i Bevakning och säkerhetspodden. Han har gjort skillnad och bra ifrån sig. Absolut INTE hans fel att hans överordnad eller Juryn ger ut ett Diplom och hyllar hans insatser med ett helt annat epitet eller attribut – namn. Okej han har en gammal väktar utbildning ifrån FALCK men det spelar ingen roll nu när vi ska reda ut detta.

  1. En väktare är en formell yrkesroll – så är det bara. En väktare får bara göra ingripande då ett brott har begått som kan straffas med fängelse. På bar gärning eller flyende fot. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för företaget och väktaren.
  2. En ordningsvakt har begränsade polisiära befogenheter. Du hör bara på namnet här. Vakten ska upprätta den allmänna ordningen. OV har rapporteringsplikt till polisen.

Bara detta som jag skrivit ovan skiljer dessa åt – bara på dessa små stycken – jag skulle kunna dra ut detta till en mindre pocket bok på skillnader. De är i min mening två helt olika yrken.

Juryn har delat ut ett diplom eller utmärkelse med fel yrkestitel så mycket kan vi vara överens om. Så tänker många som läser detta – herregud vad håller han på med ……….

Jag har sedan 1980 talet gjort skillnad på detta och fortsätter att göra så. Inköpare vet inte – Kommunbeställare – poliser ute fält har fel ibland, journalister har alltid fel tyvärr. Men det är ju klart att det blir fel då vi i vår bransch också skriver och utrycker oss fel.

Visst – alla skriver och gör fel. Jag gör det många gånger. Men jag erkänner och gör om.

Företaget där hjälten arbetar är säkert dugliga i sitt hantverk och tydligt att hjälten var det också.

Upphandlaren i det offentliga – den offentliga sektorn vill ha ordningsvakter på deras mark. Det står så i beställningen i alla fall. De är ordningsvakter i detta uppdrag inte väktare. Möjligt att kunden hade som önskemål att de var väktare också i grunden.

Men det spelar inte heller någon roll. Väktaren är för mig som en AT läkare. Finns bra och det finns mindre pålästa. Sedan kan man läsa vidare till olika kompetensområden. Arrest vakt eller personsskyddsväktare – butikskontrollant m.m. Det är helt sonika ett eget yrke.

Helt ärligt – nu på måndag så ska jag dryfta frågan på Bevakningspodden om vi ska börja utse årets ordningsvakt! Larsson borde tycka att det är en bra idé. Deras bolag borde ha en stor vinst chans – deras bolag har numera 90% av ordningsvaktens marknad i Stockholm. Larsson ni gör ett bra jobb och fortsätt med det. Men det är en skillnad på elektriker och rörmontörer.

Ha det godare.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.