För ca tio år sedan skrev jag och debaterade mycket om hur framtid med ordningsvakter skulle bli. Vi är där nu. Jag är inte speciellt glad över att ha rätt. Alla sa emot mig då i de etablerade företagen. Jag har rätt nu också.

Jag brukar ofta och det är väldigt ofta roa mig med att åka runt och flanera i våra förorter och för den delen i vår stadskärna och se på våra byggnader samt följa vad som händer. Har också haft förmånen att vara verksam i Norrort mycket nära de beryktade morden bland annat så 20 meter utanför kontoret så sköts en man till döds för två somrar sedan.

Inom ganska kort framtid så kommer vi ha ett dödsfall av bevakningspersonal tror jag – hoppas att jag verkligen har fel. Det jag ser nu med egna ögon är så obotligt galet fel. Det är absolut inte fel med att använda ordningsvakter som ett stöd eller komplement till polisen. Men för fan mina vänner! Nu har de som har makten fått sillen och nubben långt in i hjärnbarken.

Att ha ordningsvakter i bilar är jag INTE emot. Men när INTE ens målade poliser eller ambulanser klarar av detta eller utrycker sin oro – finns inte ett parkeringsbolag i Rissne bland annat. De åker på stryk helt enkelt.

Det är självklart att vakter ska finnas i dessa områden och skapa ordning och reda så att det blir tryggt och lugnt. Men för att göra detta så krävs också taktik och ett språk som alla behärskar och kan vara tydliga med ifrån alla grupperingar.

En oerfaren ordningsvakt tillsammans med en kamrat kan råka illa ut – jävligt illa om de kommer till en plats där de absolut inte ska dyka upp. Nu finns det också ”giraffer” som åker i civila bilar men gudskelov så kan varenda kriminell kille de nu. Så de är inte så civila. Förstod aldrig deras taktik men så är det och pengar finns det gott om tydligen. Men fastighetsbranschens bubbla kommer spricka och då slår den hårt emot förortens fastigheter.

Men åter till ordningsvakten. Om det nu blir så illa som jag siar om så kommer vi ha det första dödsfallet inom ordningsvaktskåren i denna gren. Är det så illa som jag befarar när det gäller kunskapen om dessa områden när man gör upphandlingen – utvärderingen – rekryteringen – tider. Många i denna kedja är väldigt kunniga i ordningsvaktens sysslor men detta är inget ordningsvaktsjobb i den bemärkelsen. Herregud vad är det ni inte har förstått.

EN FRÅGA TILL ER SOM BESTÄMMER I DENNA FRÅGA. UPPHANDLARE – INKÖPARE. NEDAN KOMMER FRÅGAN.

1. Vad är skillnaden på en väktare – ordningsvakt? Vet ni det?

2. Var det bara priset som skilde bolagen som lämnade in anbud på denna upphandling?

3. Var det den som hade mest kompetens eller flest ordningsvakter för uppdraget som vann upphandlingen?

4. Förutom att patrullera bort våra skattepengar så undrar jag om det finns en kravspecifikation på vad som ordningsvakten ska göra. Dialog med ungdomar. Analys verktygen för uppföljning finns det?

Finns en drös med frågor. Vart kan jag som skattebetalare se och följa upp detta ? Som sagt vår stad våra pengar. Bra beslut med ordningsvaktsbilar till staden. Bara de gör nytta – varför är det också meriterande att vara skyddsvakt? Vad är målet med detta egentligen? Vad är själva utförande planen? Bra detta men detta är inte klart någonstans…………………

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.