”Se upp med dina tankar; de blir ord. Se upp med dina ord; de blir handlingar. Se upp med dina handlingar; de blir vanor. Se upp med dina vanor; de blir din karaktär. Se upp med din karaktär; den blir ditt öde.” –Lao-Tze. Kinesisk filosof–

Så är det naturligtvis då du bygger företag eller strukturer inom företag. Idag när jag kommer till ett nytt ställe så går min ”radar” igång i det undermedvetna.

Det är för mig och har nog alltid varit i säkerhetsfrågor  eller avdelningen ska hänga armkrok med en HR funktion. Varför nämner jag nu detta då – jo för att jag har svårt att släppa föreläsningen jag var på häromdagen på Företagsuniversitetet. Marie Hallander – Larsson.

Hon basar nu för Akademiska hus på deras HR funktion – jag vill absolut inte skrämma upp folk i onödan men har man då tagit tag i pucken efter på våra skolor efter dåren som sprang omkring och högg ner folk ? Absolut inte. Häromdagen stötte jag på problemet på en skola.

Jag kände hur otryggt det var det där – jag fick rysningar. Varför duckar då våra Rektorer ännu idag? Skrev om detta för tio år sedan. Då förstod jag att går man ut med att man ska skydda sin skola m.m. så blir man stämplad som problem skola men nu borde det ju vara tvärt om eller?

Just nu i vårt avlånga land om det är i bönen eller i tanken så finns det onda avsikter deras tankar blir till ord och sedan till handling och blir sedan till ett brott eller ännu värre en ny Breivik skjutning.

Det är snart val och denna smuts kampanj som kommer nu år 2018 kommer bli något fruktansvärt tror jag på de sociala medier som finns. Det kommer säkert bli en otrolig hätsk stämning där man gräver fram allt skit man kan hitta om motståndaren. På redaktionerna hur tänker man här då? Pratar man  etik och moral? Eller går man på skolan och sedan ut i verkligheten till cyniska kollegor som säger – Välkommen ut i verkligheten…….

Det som slår mig hårt och gör mig förbannad alltså på riktigt är hur vi människor tillåter oss luras gång på gång när det gäller skvaller och annat tjafs kring en person – det är självklart att alla människor gör detta det liksom ingår i det vardagliga samtalet på något sätt. Att alltid ha en attityd av att säga vad man tycker är inte detta anser jag. Jag tillhör nog den kategorin av människor. Skulle säga att det är ett fåtal av det slaget och då sticker vi ut och blir obekväma för många.

De som kör ovanstående stil för att framhäva sig själv i bättre dager eller i eget intresse av annat slag, det är det som stör så in i he….. lik förbannat så kan jag själv flera gånger gå på den finten även fast jag är uppmärksam på detta, jag är säkert naiv och tror de flesta gott – vad vet jag. Kom ihåg – det var inte så makalöst längesedan då vi brände häxor på skvaller. Snart påsk också.

Håkan

 

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.