Detta är inget nytt med ”polisfishing” det har kanske bara blivit större och utnyttjas ibland av tyngre kriminella.

God söndag mina vänner. Nedan kommer lite text ifrån Aftonbladet samt kommentarer av undertecknad – blev lite road så här på söndagen – lovade att jag inte skulle skriva men kunde inte låta bli när jag hittade denna artikel om ”polisfishing”. Vad är detta och var och hur kommer det ifrån?

Det har blivit vanligare att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp i utsatta områden i Stockholm. Polisen fruktar att så kallad ”polisfishing” även ska sprida sig till mindre orter.

Kriminella nätverk

Förra hösten presenterade dåvarande Rikskriminalpolisen en lista över socialt utsatta områden där kriminella nätverk sprider rädsla och oro.

Problemen med lokala kriminella uppges ha växt sedan millennieskiftet och i sin rapport pekade Rikskriminalen ut 55 problemområden, fördelade på 22 städer.

Brottsligheten i områden påvekar lokalsamhället negativt och leder bland annat till att boende är rädda för att vittna.

Hur mycket nätverken påverkar boende, företagare och representanter för exempelvis polis, ambulans och räddningstjänst varierar.

Nyligen larmades polis till en adress i Tensta. På en loftgång väntade några ungdomar med ett tungt brunnslock.

– Det är inte helt vanligt att någon försöker kasta brunnslock på polisen. Men ”polisfishing”, där man lurar in polisen i ett bakhåll, är tyvärr ganska vanligt, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

I något fall har polispatruller blivit instängda då vägar blockerats med hjälp av fordon.

– Vi har blivit inlockade i en återvändsgränd och där blivit angripna, säger Karl von Krusenstjerna, tillförordnad chef för ingripandeverksamheten vid Västerortspolisen.

Oroande utveckling

Enligt polisforskaren Stefan Holgersson har polisfishing förekommit tidigare, men nu har det ökat.

– Det har gått från undantagsfall till att man nu måste beakta det då man åker på jobb i vissa områden, säger han.

Orsaken till bakhållen kan vara fientlighet mot polisen eller att förövarna helt enkelt tycker att det är kul. Enligt Stefan Holgersson är risken stor för att polisfishing kommer sprida sig till andra områden.

– Utvecklingen pekar på att det kommer att öka i omfattning och även att mindre orter drabbas. Där finns färre poliser och brist på förstärkning. Det är en oroande utveckling.

Resurskrävande

Polisen i områdena Tensta, Rinkeby och Botkyrka i Stockholm är hårt utsatta. Förutom att polisfishing skapar ett tufft arbetsklimat, är det också resurskrävande.

– Ofta åker två patruller på larm i de här områdena för att den ena patrullen ska vakta fordonen. Dessutom får andra ärenden stryka på foten då, säger Mats Eriksson.

För att kunna hantera polisfishing bättre genomgår poliser i utsatta områden utbildning i ”social oro”.

– Det handlar om hur man ska agera för att undvika att få stenar kastade på sig, exempelvis genom att ta en annan väg då man åker in i ett område, säger Mats Eriksson.

Polisfishing påverkar även larmoperatörer som under samtalen måste vara observanta på avvikelser. Verkar samtalet suspekt måste patrullen vara mer försiktig då den åker på larmet.

Om nu polisen tittar i sina gömmor kommer de att finna att detta var också vanligt förekommande i början och mitten 80- talet i Tensta, återkommer kring detta.

Vi höras!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.