Har ni hängt med i IMF rapport om Sveriges ekonomiska situation? Det intressanta är deras analys av bostadsbyggandet samt jobb åt flyktingarna.

God förmiddag mina vänner – vet inte om ni har hängt med i IMF:s delegationschef Craig Beaumont och hans vänners rapport om om Sveriges ekonomi. Nedan följer lite punkter som jag tycker är intressanta.

  • Sverige visar ett exeptionellt huminärt svar på det som sker i omvärlden just nu – han betonade också om att alla flykyingar som kommer till Sverige nu får snabbt jobb så kommer det bli en klar fördel för Sverige och dess välfärd, den framtida. Hittade ingen belysning på den integrationspolitik som förs nu. Den krassa verklighet är att många kommer att söka  arbeten och enligt IMF så gäller inte bara tomma ord det måste också ske handling, det som den Socialdemokratiska regeringen framhäver är ju snabbspåret för nyanlända. Craig menar att det kommer bli en signifikant utmaning att klara detta, det är nog inte vad regeringen vill läsa med tanke på att ”Lövet” gått ut och snackat om att vi ska den lägsta arbetslösheten i EU år 2020, det kommer inte hållas det förstår ju alla. Men det är för mig en självklarhet att hjälpa till om VI kan. Craig gav oss här en smula diplomatisk bild, ibland och mycket ibland går ekonomi språket och det politiska språket två skilda vägar – löften blir tomma ord. Nu till nästa punkt.
  • Sveriges bostadskris – hushållens växande bostadslån – nu är det en ideal tidplan att trappa ner på ränteavdragen sam att tas bort helt om 6-10 år detta skulle då inte påverka bostadsmarknaden, detta förstår jag inte riktigt, inte påverkas. – Jo för hushållen så blir det då skatteneutralt, andra skatter ska sänkas och mera och andra bidrag höjas. Om detta ränteavdrag får vi dock se, en annan fråga som jag gillar är att IMF uppmanar att kommunerna ska ska få incitament att snabba på byggprocesserna , kort och gott, sätt högre skatt på oanvänd mark då tvingas man sätta skopan i marken och börja bygga. Använd marken eller förlora den. Use it or lose it. Självklart ska det det byggas och det ska byggas med hjärta och hjärna denna gång.

Sist men inte minst så så fick Magdalena Andersson vår ”kära” finansminister tummen upp på balansmål istället för överskottsmål, oj vad VI kommer få höra detta framgent nästan lika illa som att jag slog vad om att Aik skulle vinna över Hammarby, nu måste jag gå på två matcher med Hammarby nästa år. Ett tips till vår regeringen, håll er till vallöftena!

 

Vi höras!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.