När revir pinkarna är klara på företaget och tar över arbetspossitionerna så börjar det gå utför – byggarkulturen att vilja bygga försvinner så också bolaget.

God förmiddag mina vänner. Lite om annat. Har haft förmånen att flänga omkring lite på sista tiden även fast vi bygger i boden.

Alla arbetsplatser har formella eller informella ledare – du som chef kan inte skapa något nytt eller tvätta bort det gamla i väggarna om du inte bygger upp det igen ifrån grunden, om du ni vill ha en förändring på båten, nu skriver jag om redan etablerade företag eller platser där man vill skapa något nytt. När det gäller mitt favorit ämne att bygga nytt och nya arbetsplatser så krävs det byggare. En byggare hittar VI inte hursomhelst det ska gudarna veta. Sedan passar inte alla som byggare, en byggare är inte två eller tre barns förälder – en byggare är en som kan orientera sig i rymden ”snappa” upp saker som inte egentligen finns. Inte vara rädd för att väggarna är borta nästa dag då du kommer till jobbet – jag pratar inte om struktur nu eller att inte ha ordning och reda på sakerna för det måste man om man nu ska ut i det okända. En byggare sätter bort allt annat och sätter bolaget först. Så är du om du vill lyckas! Skriv gärna in på bloggen om du har en annan åsikt. När bolaget börjar sätta sig och grunden gjuten och väggarna uppe och taket satt det är då rummen ska fyllas.

rymdenEtt sätt att inte få ”pinkarna” att härska är att skapa effektiva arbetsgrupper där du tvingar ”pinkarna” att arbeta över gränserna, inte nu skapa massa onödiga arbetsgrupper som kostar massa dyrbar tid. På ett utav bolagen som jag var med och ny startade så var det rapportering om sjukfrånvaron som var galet hög – när vi tog över så var den på 9% procent ca när vi efter ett tertial med en  inblandad så var vi nere under 1% – lyckan var att alla som hade en attityd av att vi skulle klara det fick vara med – inget tvång med bra attityd men de som hade en dålig attityd tvingades in i projektet – ”pinkarna” dog ut efter ett tag.

Vi köpte apelsiner – ett mål var att alla som blivit eller sjukskrev sig fick en påhälsning och en apelsin under en period. Vi blev ett företag som brydde sig igen. Det icke märkliga var att vägg i vägg i ett annat företag låg den taskiga attityden kvar och sjuk frånvaron också.

Dålig attityd smittar: Anställ ingen med dålig attityd när du/ni ska bygga!

En trist samtalston på arbetsplatsen är som en förkylning – den smittar. Det visar en amerikansk undersökning som nyligen publicerades i Journal of Applied Psycology.

Den som blir ohövligt bemött på jobbet löper stor risk att själv vara ohövlig tillbaka både på jobbet och privat. På så sätt sprider sig den negativa attityden som ett virus. Det visar en undersökning från University of Florida.

Resultaten bygger på en studie av 90 studenter som fick träna på förhandlingsteknik tillsammans med sina klasskamrater. Den som upplevde sin förhandlingspartner som ohövlig löpte större risk att uppfattas som ohövlig av nästa förhandlingspartner. Effekten kvarstod trots att en vecka gick mellan de olika förhandlingstillfällena.

Studenterna delades även in i två grupper där den ena gruppen fick se en film där kollegor uppträdde otrevligt mot varandra och den andra gruppen fick se en film där kollegor uppträdde neutralt. Efter filmen fick de svara på ett fiktivt mejl från en kund skrivet i en neutral ton. De som sett filmen där det fanns en otrevlig ton tenderade att svara otrevligt på mejlet.

Tips- så blir det trevligare på jobbet:

  • Tala aldrig illa om kollegor eller chefer.
  • Tala alltid med respekt om dina kollegor inför kunder, även om de begått fel.
  • Fäll inte negativa kommentarer om dina kollegors utseende.
  • Säg god morgon och hejdå.
  • Tacka om du får hjälp av en kollega.
  • Uppmärksamma om dina kollegor gör något bra.

Vi höras!

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.