Den finurliga stöten i påskas. Bytet blev 700 miljoner.

Hej mina vänner. Text ifrån Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare skrivit om påskstötten mot banken Hatton Garden Ltd i London där 72 bankfack länsades på juveler och andra föremål som värderas till ett värde om minst 700 miljoner kronor.

Den kallas för en av de största bankstölderna någonsin i London och teorierna om vem eller vilka som ligger bakom den har duggat tätt. Misstankar riktas mot en liga från forna Jugoslavien vid namn Rosa pantrarna men också mot den ökände mästertjuven ”King of Diamonds”.

På bilder inifrån Hatton Garden Ltd, som polisen släppte under onsdagen, syns ett 50 centimeter djupt hål som tjuvarna borrat genom en cementvägg. På golvet ligger verktyg, bland annat den kraftfulla borren Hilti DD350.

Bilderna gör att blickarna nu riktas mot Tyskland och en bankkupp i Berlin 2013.

Tyska Volksbank länsades på diamanter, guld och silver till ett värde av 109 miljoner kronor. Gärningsmännen borrade sig genom en metertjock vägg, med en Hilti DD350, innan de länsade 294 säkerhetsfack. Kuppen är ännu olöst, men bilder från den tyska banken påminner om de som nu släppts av den brittiska polisen.

Liknar tysk kupp

Den tidigare polisen Jim Dickie säger till brittiska Daily Mail att det är mycket troligt att Scotland Yard nu samarbetar med sina tyska kollegor.

– Tillvägagångssätten är väldigt lika och det finns bara vissa kriminella ligor som har kunskapen och är tillräckligt fräcka för att utföra den här typen av brott, säger Dickie.

Han menar att båda stötarna föregåtts av minutiös planering.

– Borrarna och borrstålen de använt samt det faktum att de har kommit in i byggnaden utan att bli upptäckta, förmodligen med hjälp en person på insidan. Båda har planerats väldigt sofistikerat.

Sex utklädda män

Övervakningsbilder från den brittiska banken har tidigare visat hur tjuvarna klätt ut sig i byggkläder och arbetat en längre tid för att komma åt sitt byte. Brittiska The Mirror, som publicerade bilderna en dag innan polisen, har gett personerna som syns på bilderna namnen ”The Gent”, ”The Tall Man”, ”The Old Man”, ”Mr Montana”, ”Mr Ginger” och ”Mr Strong”.

Kuppen mot Hatton Garden Ltd har tidigare jämförts med händelseförloppet i Michael Connellys roman ”Svart eko”.

– Precis som i boken inträffade kuppen under en långhelg och upptäcktes först på tisdagen när alla kom tillbaka till jobbet. Det finns paralleller kring detaljer som att larmet utlöstes flera gånger. Likheterna är otroliga och får en att undra om tjuvarna läste boken, sa kriminologen Richard Hoskins till The Australian tidigare i april.

Gärningsmännen tros ha lämnat Storbritannien kort efter.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.