Upphandlingar inom bevakning och säkerhetstjänster övrigt har förändrats över tid men inte tillräckligt. Vissa upphandlingar gör mig förbannad.

Hej mina vänner.  Detta är det mest tråkiga man kan skriva om men nog så viktigt. När det gäller våra kära inköpare av tjänsterna ovan så inom den offentliga sektorn så finns det få som vågar ta nya grepp på marknaden.

LouUndertecknad förstår mycket väl att bäst pris gäller om man gått igenom prövningstillståndet. Men sedan då? Kan leverantören utveckla bevakningsobjektet eller var det bara en strategisk lagt bud för att hålla borta konkurrenten ifrån marknaden? Självklart tycker jag att marknaden och den privata kunden skall få göra som de vill, men detta torde inte gälla offentlig sektor, mitt resonemang kanske låter flummigt men följer man de principer som nu finns så kommer skattebetalaren alltid få det sämsta om bäst pris på kronan alltid ska råda. Är inköparen ”proffsig” här så råder allt gott men jag har sett riktiga skräp upphandlingar genom åren och detta främst inom den offentliga sektorn p.g.a att allmänbildningen om denna bransch är dålig generellt och då ska vi veta att den blivit bättre och bevakningsbranschen blivit tydligare.

upphandlingEn schematisk bild för er som inte vet hur det ska eller går till. Finns det då mutor och bestickningar i denna bransch eller upphandlare som hamnar i en jäv situation utan att veta om – visst tror jag att det förekommer men inte alls så mycket som det spekuleras i och som vanligt så är det dom som aldrig får dansa som grinar mest, men det är en smal bransch så att jag tror nätverksbyggandet är nog så viktigt och där kommer också utbyte hur VI kan göra upphandlingarna bättre.

Men tyvärr lider denna bransch liksom många andra av att det är mycket prat och och ingen action. Det som komplicerar det hela är också andra myndigheter som är där och petar när de inte har kännedom om saker och ting – sedan gör det inte bättre av smutskastnings spelet bakom kulisserna hos oss själva till dessa myndigheter.

Grin Håkan!

Hur kan man förlora en upphandling med 1 krona? Ja ni läste rätt. Det var i starten av Nordisk Bevakningstjänsts kometen – vi hade bästa idén helt för det som de efterfrågade. Hade inte vi sålt bolaget till skurkarna så hade vi haft en annan typ av bevakning i Sverige, jag är helt övertygad om detta ( ny tjänst).  Nu finns det några sämre kopior på marknaden. Men återigen till en kronan, detta var ingen slump det förstår jag nu. Jag kunde inte släppa tanken på att vi hade förlorat på detta vis trots att vi hade levererat bästa anbud. Kan och vill ej skriva ut namn på dessa. En pass till dig norr om stan som sa att jag hängde ut folk här på bloggen. Men det ska vara högt i tak.

Vi höras!

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.