Vilka är Isis? Isis – ökända för tortyr och kidnappningar. Men kommer dessa att lyckas?

Hej mina vänner. De spelar en nyckelroll i krigets Syrien och de senaste dagarna har jihadistgruppen angripit flera städer i norra Irak. Men vilka är Isis – och vad vill de?

Isis – Islamiska staten i Irak och Levanten (Syrien) – är en väpnad islamistisk grupp med al-Qaidakopplingar som finns i Irak och Syrien. Gruppen bildades först som islamiska staten i Irak 2006 då al-Qaida och andra sunnimuslimska miliser slogs samman. Men förra året lades Syrien till för att omfatta det pågående inbördeskriget. USA stämplar Isis som en terroristorganisation.

I Syrien har Isis blivit den huvudsakliga jihadistgrupp som slåss mot regeringstrupperna. Gruppen är ökänd för sin brutalitet och hänsynslöshet, plundringar, tortyr och kidnappningar. De vill införa strikt islamisk rätt och teokratiskt styre enligt salafistiska principer. Isis har spända relationer till andra rebellgrupper i Syrien som al-Nusra, och anklagar dem för kätteri. Det är oklart var gruppen har sin bas, men de tros ha tusentals miliser inklusive många utländska stridande.

Karta

Isis tog över staden Raqqa 2013, som då blev den första provinshuvudstad i Syrien som föll till rebellerna. De har även kontroll över områden kring städerna Homs, Abu Kamal och Azaz. I områden de kontrollerar införs strikta tolkningar av islamisk rätt, inklusive kläd – och uppförandekoder. I Raqqa fick alla kristna tre val: att konvertera till islam, leva under nya restriktioner eller dö.

terror

Nu går man hårt fram i Syrien och emot kristna och de senaste dagarna har man kidnappat över 200 personer. Man har också hotat med att döda Obama. Den kan också vara så att dom ligger bakom självmordsattacken i Kabul som var alldeles nyss.

 

Vi höras!

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.