Putin och Kim Jong-Uns blir partners?

Hej nedan kommer lite text ifrån Svenska dagbladet. Kan detta vara så att dessa slår sina påsar ihop, märkligt kan tyckas men ändå inte.

I veckan blev det känt att Rysslands president Vladimir Putin bjudit in den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un på statsbesök. Händelsen har skapat global uppmärksamhet och förvåning.

– Det här är en av 2014 års märkligaste händelser, säger Lars Gyllenhaal, författare och Rysslandskännare.

Hur ser Putin på Kim Jong-Uns regim?

– Jag uppfattar Putins linje när det gäller Nordkorea rätt dubbel. Han sticker inte under stol med att Nordkorea är en extrem diktatur. På så sätt har han distanserat sig till styrelseskicket. Samtidigt visar Putin att han respekterar Kim Jong-Un för att han står upp mot USA. Det är en ganska märklig linje.

Vilka signaler vill man skicka från ryskt håll?

– Det kan vara ett sätt att skicka en signal internt till den ryska befolkningen om att Putin inte är en kille som lämnar sina vänner i sticket. Å andra sidan kan det vara en signal till USA om att Rysslands skyddande hand vilar över Nordkorea.

Varför närmar man sig Nordkorea?

– Det här kan kanske ses som en konsekvens till närmandet av Kina, som brukar sägas vara Nordkoreas enda och motvilliga allierade. Det kan hända att Nordkorea genom det här får ytterligare en allierad. Det kan också innebära att man får möjlighet att sälja mer vapen. I relationen till Kina kan ju landet också känna att de får uppbackning i sitt stöd till Nordkorea.

Vi höras!

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.