Putin och Ryssland rustar rejält nu! 5000 miljarder kronor – ja det är säkert sant.

Hej mina vänner, när jag först läste detta så trodde jag att det var PR trick igen av Putin, men detta är efter analys säkert sant.

Ryssland har 1 800 kärnvapenspetsar. Det räcker inte, tycker Putin. Nu förnyar landet hela sin vapenarsenal – med över 3 000 nya stridsvagnar, helikoptrar och stridsflygplan.

Prislapp? Cirka 5 000 miljarder – ofattbart, vad ska dom med allt till?

2 300 nya stridsvagnar, 1 200 nya helikoptrar och stridsflygplan och hundra nya satelliter ska ingå i det utökade vapenförrådet. De 1 800 kärnvapenspetsar som finns i landet ska helt bytas ut.

Till 2015 ska 30 procent av landets strategiska vapenarsenal bytas ut för att ligga ”i framkant” inom vapenteknologi. Till 2020 ska 70 procent av vapnen klassas som toppmoderna.

Vapnen ska vid behov kunna flyttas till ”alla potentiella stridsscener” och enligt Rogozin, som passade på att utlova en förenklad asylprocess för ukrainska arbetare som vill delta i processen, kommer man att anställa de bästa specialisterna i världen för att utveckla vapnen.

Han förklarade också att man inte kommer att ha några problem att klara sig utan den franska leverans av stridshelikoptrar som drogs in som en följd av konflikterna i Ukraina, skriver Russia Today. Dock kommer landet att kräva pengarna tillbaka.

– Det är inte bara pengar som Frankrike riskerar att förlora, utan deras status som pålitlig leverantör i världshandeln.

Och med nyheten följer en pik till framtida fiender.

– Ska vi imponera på andra, är det verkligen nödvändigt att visa upp alla våra vapen för dem? Vissa saker måste få förvaras som hemligheter och bara avslöjas vid riktigt kritiska ögonblick, sa Rogozin enligt Russia Today.

Landet har sedan 2008 jobbat för att upprusta sin militära förmåga. Fyra procent av BNP går nu till försvaret, en höjning med 0,5 procent jämfört med tidigare år.

– Det har varit en långsiktig plan för ledningen. Ryssland har inte investerat tillräckligt i material. Det mesta konstruerades under Sovjettiden och är nu mycket gammalt. Flottan till exempel sitter med 20 till 30 år gamla fartyg, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Vad innebär det för Putins relationer med väst?

– Planerna om Rysslands upprustning har varit kända under en längre tid. Men i ljuset av Ukrainakonflikten blir det tydligt att Rysslands militära förmåga påverkar säkerheten i andra länder. Det går inte att komma ifrån.

Varför så mycket kärnvapen?

– Att ha starka kärnvapen är den huvudsakliga säkerhetsgarantin för Ryssland. Putin litar inte på de ryska markstyrkorna för att avskräcka ett stort krig med till exempel Kina eller USA. Utifrån det hot de själva upplever är det här en rimlig upprustning.

Vi höras!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.