Varför ska Sector Alarm in i bevakningen? Eller lurar gäddan i vassen månne? Oj vilken öppning detta skapar.

Den Oslo-baserade säkerhetskoncernen Sector Alarm köper G4S svenska dotterbolag G4S Sweden för 438 miljoner kronor. Jag kan mycket väl förstå om man vill åt deras hemlarmskunder men beloppet? Utväxlingen kommer ta år. Det kan också tänkas att man städar ur bevakningsdelen på överflödigt kött och säljer det vidare till ?? och behåller teknik sidan vilket låter troligt.

Enligt G4S koncernchef Ashley Almanza ingår detta rent strategiskt ifrån G4S vilket är sant men vilket företag vill ha olönsamma affärer?

G4S Sweden har 3 400 anställda på 36 kontor i landet och erbjuder säkerhetssystem till både företag och privata kunder. Bolaget hade i fjol en omsättning på 1,3 miljarder kronor.

Affären, som inkluderar kassa och skulder, ska godkännas av berörda myndigheter innan den kan slutföras. Det kan också vara så att konkurrensverket säger nej men inte troligt.G4S, noterat både på Londonbörsen och Köpenhamnsbörsen, har totalt 618 000 anställda i 120 länder. Aktien steg med 0,5 procent på Londonbörsen efter beskedet.

När ett bolag som detta inte får kontinitet i ledning och i chefs nivå så får man inte heller kontroll på siffrorna och det hela känns som en upprepning av en taskig föreningsklubb i Stockholmssödra förorter. Jag tror och får spekulera i vad som kommer att hända. Att Thomas Lundin som har gjort ett bra arbete med bolaget ska ingå i styrelsearbetet är ju lite löjligt, han kommer inte kunna påverka mycket. Thomas ska vara ute på dansgolvet. Helt urkorkat att inte låta honom få bjuda upp dom vackra damerna till dans. Men vad vet jag – han kanske ska vidare inom G4S. Det är han värd.

Åter till G4S. Bolaget kommer med stor sannolikhet delas upp. En teknik del som behålls av Sector Alarm, man vill få tillgång till hemlarmskunderna.

Bevakningsdelen säljs vidare. Det finns bara två spekulanter. Men gör man en ansträngning för att skala bort överflödigt kött så har man fyra naturliga köpare till bevakningsdelen. Att ”peppa” styrkorna till en ny organisation igen måste vara jobbigt, att sitta där som personal igen för 15 gången i rad på dom senaste 10 åren – okej jag raljerar nu men jag vet hur obotligt korkat det kan låta om man inte har nya ordentliga saker att komma med till personalen. Har du inte med dig personalen så får du inte heller till några förändringar. Men ibland kan det vara bra att inte ständigt vara i förändringar, organisationer måste ha tid för vila för att sedan köra på igen.

Åter igen, lycka till! Ha en fortsatt skön semester.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.