Det är visst stor skillnad på att driva ett land eller en affärs rörelse.

Hej mina vänner – det är midsommardagen och Sverige är fortfarande demokratiskt.

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.

Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i vårt land. Svenska folket väljer vart fjärde år 349 personer som ska företräda dem i riksdagen.

Riksdagens uppgifter är att stifta lagar, besluta om skatter och bestämma statens budget. Riksdagen granskar också regeringen och de statliga myndigheterna. Dessutom har riksdagen stort inflytande på utrikespolitiken.

Lyssna på denna historia. Jag stöter på en äldre dam på gatan i Stockholm. Denna dam beklagar sig om allt möjligt. Det var liksom bara en tidsfråga innan hon skulle byta samtalsämne och hoppa in på politiken. Hon berättade att hon var en gammal Bromma bo och alltid hade röstat på Moderaterna men nu fick det fan vara nog och hädan efter skulle det bli SD alltså Sverige demokraterna, det hade flyttat in alldeles för många såna där och så pekade hon på några mörkhåriga personer på gatan. Herregud tänkte jag, undrar om hon hinner dö innan hon röstar eller under mandat perioden – sedan undrar jag om herr Åkesson vill ha sådana röster?

Vill understryka att jag är demokrat! Vill också passa på och säga att jag inte har bestämt hur jag kommer att rösta, kan bara konstatera att det blåser politiska vindar som är hårda både ifrån höger och vänster sidan.

Innan jag lämnar denna dam så frågar jag henne om Sveriges grundlagar. Hon har alltså ingen aning. För att spetsa till samtalet så frågar jag henne när kvinnan fick rösträtt, ingen aning här heller naturligtvis. Jag förklarar för henne att kvinnorna i Sverige fick rösträtt år 1921. Vad tycker du min vän frågade jag om att kvinnor inte fick rösträtt förrän år 1921. Hon svarade inte. Jag struntar per det facto vad denna dam tycker eller vad SD gör för att signalera ut sitt budskap. Men det som gör mig brydd är att vi som röstar inte vet hur vårt svenska system fungerar. Kunde ha varit en annan parti färg på denna dam.

Jag lämnar damen ifråga, hon står säkert fortfarande och glor efter mig. Jag sätter mig på tunnelbanan och är fortfarande väldigt brydd. Men då händer det något som gör mig glad. I vagnen sitter en ung Jimmie Åkesson samt Gustaf Fridolin och Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt. Dom är runt 17 år och får inte rösta, dessa sitter och diskuterar politik på en hög nivå. Dom pratar och diskuterar internationell politik samt inrikespolitik. Vårt lands BNP samt hur vi ska fördela våra skattepengar. Dessa diskuterar också vårt försvar samt skola vård och omsorg i en detaljerad form som gör så att jag blir imponerad. Dessa går också in på hur vi ska ta hand om våra äldre och hur viktigt det är att dom får hänga med i detta informationsflöde som råder 2014. IT – gratis utbildning i data och hur dom ska hänga med i sociala medier.

Det enda som dom tycker är trist är att dom inte får rösta, många unga och gamla har samma eller olika syn på vår politik. Vi får bara gilla läget att det finns äldre som snart ska dö inte behöver ta ansvar för det dom röstar på, unga som har en klar syn på saker och ting men inte får rösta.

Men en sak vet jag, det är inte alla som kan våra fyra grundlagar. Så här kommer dessa nedan.

Sveriges grundlagar, dessa står över alla andra lagar!

  • 1974 års regeringsform innehåller grunderna för det svenska statsskicket, hur regeringen ska arbeta, vilka friheter och rättigheter det svenska folket har och hur val till riksdagen ska genomföras.
  • 1810 års successionsordning har regler för hur den svenska tronen ärvs, det vill säga vem som ska vara kung eller drottning.
  • 1949 års tryckfrihetsförordning innehåller bland annat bestämmelser om tryckfriheten och rätten att ta del av allmänna handlingar.
  • 1991 års yttrandefrihetsgrundlag har regler för yttrandefriheten inom radio, tv, film och nya liknande medier.

Vi höras!

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.