Ny lag avseende olagligt TV tittande – införs 1/8 2014. Så är det mina vänner. Ca 300.000 tusen kör cardsharing.

Hej mina vänner!

Nu införs straff för olovligt tv-tittande på betal-tv. Det beslutade den svenska riksdagen under tisdagen. Lagändringen innebär att man kan dömas till böter om man tittar på betal-tv via illegala nätverk. ”Problemet med cardsharing är tyvärr särskilt utbrett i hockeystäder och vi uppskattar att klubbarna i SHL årligen går miste om miljonbelopp i uteblivna intäkter från tv-sändningarna, så lagändringen är helt klart ett steg i rätt riktning”, säger SHL:s medierättighetsansvarige Erik Strandmark i ett pressmeddelande från branschorganisationen Nordic Content Protection.

Det har länge varit olagligt och straffbart att driva så kallade cardsharingnätverk i kommersiellt syfte. Gårdagens lagändring riktar sig i första hand till privatpersoner och innebär att det nu även blir straffbart att titta på och nyttja de illegala nätverken. Lagändringen välkomnas av branschorganisationen Nordic Content Protection – STOP.

– Det här var en nödvändig åtgärd från regeringens sida. Sverige är ett av världens hårdast drabbade länder när det gäller cardsharing och lagstiftningen behövde kompletteras. Liknande lagjusteringar har visat sig vara effektfulla i Danmark och Norge. Vi är därför väldigt positiva till att en bred riksdagsmajoritet nu har ställt sig bakom regeringens förslag, säger David Würgler på STOP.

Uppskattningsvis 300 000 svenskar använder sig av cardsharing

Lagförändringen hjälper tv-branschens aktörer att komma tillrätta med den olovliga tillgången till betal tv-sändningar. Ett problem som exempelvis kostar Sveriges hockeyklubbar miljonbelopp varje år.

Cardsharing handlar om att hundratals, ibland tusentals, personer i ett nätverk delar på ett enda kort av typen man använder sig av i digital-tv-boxar. Användarna får på så sätt tillgång till en uppsjö av betal tv-kanaler nästintill gratis. 300 000 svenskar använder sig av cardsharing enligt en uppskattning som STOP har gjort.

SHL: ”Cardsharing kostar årligen klubbarna miljonbelopp”

Gårdagens lagändring innebär att viss privat olovlig hantering av avkodningsutrustning kriminaliseras. Det är numera straffbart att anskaffa och använda avkodningsutrustningen för privat bruk. Det är också straffbart att tillverka, importera, distribuera, sälja, hyra ut eller installera utrustningen.

– Problemet med cardsharing är tyvärr särskilt utbrett i hockeystäder och vi uppskattar att klubbarna i SHL årligen går miste om miljonbelopp i uteblivna intäkter från tv-sändningarna, så lagändringen är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Erik Strandmark som är ansvarig för medierättigheter på Svenska Hockeyligan (SHL).

STOP: ”Dina pengar riskerar att finansiera brottslighet”

Det finns ytterligare en dimension på problemet och det är att du som utnyttjar ett cardsharingnätverk betalar till kriminella som inte på något sätt bidrar till att finansiera de produktioner som betal tv-företagen har lovat att leverera till tittarna.

– Med andra ord, om man inte betalar för att få se på tv kommer det till slut inte att vara lönsamt att producera tv, vilket kommer att få som konsekvens att du inte kan förvänta dig lika bra tv-produktioner när, för att ta ett exempel, ditt favoritlag spelar, säger David Würgler på STOP.

Straffet för privat olovlig hantering genom användning eller anskaffning av avkodningsutrustning är böter. Straffet för övrig olovlig hantering av avkodningsutrustning är böter eller fängelse i högst två år. Lagändringen träder i kraft den 1 augusti 2014.

 Vi höras!
Håkan

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.