När halva landets BNP består av knark – ja då har man verkligen haft focus på fel saker.

Hej mina vänner, det landet jag pratar om är Albanien. Hur kan detta komma sig? Självklart så har det med ledningen i landet och göra. Det är helt klart.

AlbanienSedan har kriminella grupper haft en historik där. Albanien har också blivit ett transit land då det gäller, droger men också då det gäller annan typ av kriminalitet. Okej tänker ni som läser detta, detta var då inget nytt. Men Albanien har blivit ett av Europas största drogproducerade länder.

För mig är det solklart att ledningen i alla toppar i Albanien är inblandade i detta och nu har trycket utifrån blivit så hårt att dom måste gå in och stoppa detta. Bara 24 mil från Albaniens huvudstad Tirana ligger den lilla byn Lazarat, med runt 5000 invånare.

Men här finns även ett av Europas största lager av cannabis. Byn har blivit känd för att kontrolleras av drogligor – och årligen produceras här 900 ton cannabis, enligt italiensk polis. Försäljningsvärdet motsvarar halva Albaniens BNP och myndigheterna har år efter år försökt slå ner på verksamheten.

Det är en självklarhet att många i Albanien försörjer sig genom detta. Ett liknande problem är Afgahanistan där bönderna livnär sig på att odla narkotika.

Håkan

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.