Vad händer med gamla Svedala? Rysshärjningarna i vår skärgård. Riksdagen sommarledigt. Rekord siffror på bloggen, roligt.

 Hej mina vänner. Läste en kröniker om att något i Sverige var ruttet – nedan kommer lite text om detta.

Att våra system spricker och rostar sönder. Järnvägens kontaktledningar är bara ett exempel.Det var under dygnen då tågen mellan Stockholm och Uppsala åter stilla. Tiotusentals pendlare försöker än en gång hitta någon buss som kan ta dem till jobbet. Andra tar bilen vilket får infarterna att korka ihop.

I torsdags var det tågstopp mellan Stockholm och Göteborg. En nerriven kontaktledning vid Herrljunga tvingade trafikanterna att ta vägen över Trollhättan. Det var inte första stoppet på den linjen. Resenärerna ger upp. De har tröttnat på förseningar och väljer bort tågen, visar en Sifoundersökning som publiceras i Svenska Dagbladet.

Inte ens Trafikverket kan räkna ut vad underhållet ska kosta. Det är något ruttet med den svenska järnvägen.

Posten försenas (som om den någonsin kom i tid). Näringslivet drabbas när varorna fastnar någonstans längs järnvägsrälsen. På SSAB beräknar man att förseningar i tågtrafiken kostar bolaget 120 miljoner om året.

I radioprogrammet ”Godmorgon världen” konstaterar professor Carl-Johan Engström från KTH att underhåll av system verkar vara en lågprioriterad fråga som har låg status. Han jämför järnvägen med våra va-system, ni vet vatten och avlopp som rinner under våra gator.

Det är en skrämmande parallell. Att avloppet skulle vara lika illa skött som stambanan mellan Stockholm och Göteborg.

– Va-systemen är inte lika uppmärksammade, säger Carl-Johan Engström. Det som inte syns är inte lika angeläget. Men vi har redan sett de första tecknen på dåligt vatten i samband med sjukdomar.

Både Östersund och Skellefteå har drabbats av tarmparasiter i vattenledningarna. Tusentals förgiftades och många fick uppsöka sjukhus. Men har vi någonsin hört en riksdagspolitiker tala för en inventering av landets va-system?

Året är 2014 och textmassan och resonemanget fanns redan på 1700- talet i Sverige. Inget konstigt. Men man måste ta tag i prylarna. Spenderar mycket tid i vår skärgård just nu och mina tankar flyger naturligtvis tillbaka tidsmässigt till olika slags krig då det faktum är väldigt oroligt i vår värld. Vad händer öster ut och vad hände när rysshärjningarna var som värst? Hur många skärgårdsbor fick inte då se sina hus och hem brännas upp?

Likväl som vår infrastruktur ”ruttnar” samman så har vi sakta men säkert försatt vår försvarställning i en slags koma. En koma som kommer att ta år att vakna ur.  Vi måste snabbt nog ta oss ur denna pinsamma situation och ta hjälp ifrån väst. Sedan kan ”ungtuppar” och andra icke historia intresserade människor, dra den klassiska frasen som man nu säkert har gjort i det borgerliga politiska lägret, – Vad var det som hände?

Jo mina vänner det ska jag säga er. När nya moderaterna skapades så skapades också Åkessons parti också. Ta en funderare ni som orkar. När dessa stora butiker som Willys m.m. etablerar sig så skapas också utrymme för dom mindre likaså i politiken Svedala och så kommer det förbli så länge vi har  detta system.

Det vi vet är att historien upprepas och VI måste ta lärdom. Ryssarna med Putin i spetsen kör på och omvärlden tittar på. Putin flyger över Finland och simmar under och på vattnet som om det vore sin egna hall och simhall i väster, så gjordes för 200 år sedan också, jag tycker inte detta är konstigt. Det har nog inte varit så här mycket aktivitet sedan innan andra världskriget. Som vi säger i Sverige nästa vecka till varandra på arbetet. Ha en skön midsommar nu och hälsa. I själva verket menar vederbörande, skönt att slippa er ett par veckor. I riksdagen så har vi fortfarande sommar ledigt……

Vi ska vara tacksamma för den fred vi haft och inget varar för evigt om man inte jobbar för det. Vi måste ta tag i prylarna.

Vi höras!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.