Snowden åk hem nu, det är över. USA, krama om pojken nu.

Hej mina vänner, jag kan bara inte låta bli att tycka synd om honom. Vart kommer Snowden ifrån? Såg ni programmet igår med tv-kanalen NBC?

– Om jag fick resa vart jag ville i världen skulle det bli hem, sa Snowden.

Något som fått USA:s utrikesminister John Kerry att reagera.

– Visa att du är en man! Kom hem och ställ dig inför domstol, säger han

I snart ett år har Edward Snowden varit på flykt. Visselblåsaren blev en jagad man när han i juni förra året läckte uppgifter om hur NSA spionerar på amerikanska medborgare. Det är för mig en självklarhet att dom flesta stater som kan gör det, dels för att jaga inhemska brottslingar men också för att ha kontroll på andra stater.

I samarbete med den brittiska tidningen The Guardian avslöjade Snowden hur amerikanska myndigheter arbetat tillsammans med internetjättar som Google, Facebook, Microsoft och Apple för att få tillgång till användarnas liv på nätet. Inget nytt.

”Visa att du är en man!” säger John Kerry.

Efter några turbulenta veckor, där Snowden bland annat gömde sig i Hongkong, fick han tillfällig asyl i Ryssland – där den förre CIA-medarbetaren fortfarande är kvar.

I går sände NBC en exklusiv intervju med Snowden från Moskva. Där berättade han, bland annat, att han längtar hem.

– Om jag fick resa vart jag ville i världen skulle det bli hem, sa Snowden. Hem?

I dag svarade utrikesminister John Kerry.

– Visa att du är en man! Kom hem och ställ dig inför domstol, säger han.

– Om Mr Snowden vill komma tillbaka till USA kan vi sätta honom på ett plan i dag. En patriot skulle inte fly, säger han.

Arbetade under falskt namn – men det gör alla som är spion Snowden.

Under NBC-intervjun utvecklade Snowden även uppgifterna om sina arbetsuppgifter på underrättelsetjänsten CIA.

– Jag var utbildad till spion i traditionell mening. Jag bodde och arbetade utomlands och låtsades ha ett arbete som inte var mitt riktiga. Jag hade till och med ett namn som inte var mitt, sa Snowden.

I samband med att uppgifter om USA:s nätövervakning blev känt hävdade myndigheterna att Snowden endast varit en ”mindre spelare” och tonat ner Snowdens insyn i nätövervakningen.

Uppgifter som Snowden bemötte under intervjun:

– När kritikerna säger att jag bara var en administratör på låg nivå och säger att jag inte vet vad jag talar om så vill jag säga att det är fel. Det är ingen hemlighet att USA numera får bättre information genom datorer än människor, säger Snowden i utdraget.

Undrar om rekryteraren är kvar. Det måste smärta varje gång han intervjuas. Detta är förvisso ett smart drag ifrån Snowden – ett ännu mera smartare drag är om USA kramar om grabben och tar hem honom.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.