Påskdagen – Spännande dag. Dags att vakna för att se solen dansa, det är ju påsk.

Sist upp ur sängen den här dagen kallades för ”långlåskan”. Enligt traditionen kunde i stället den som steg upp tidigt påskdagen få se solen dansa eller snurra. Anledningen till denna soldans var enligt en from föreställning glädjen över Jesu uppståndelse.

Om påskdansen sjunger vi ibland fortfarande under julen när det om den heter att den varar till påska, men: ”Nej det var inte sant, nej det var inte sant, för däremellan kommer fastan.” Nu var fastan över och under två påskdagar tog man igen vad man tyckte sig ha gått miste om.

Att Jesus uppstod är en grundbult i den kristna tron. De flesta teologer är överens om uppståndelsens centrala betydelse, däremot går meningarna isär om vad som menas med att  tro på Jesu uppståndelse.

På Palmsöndagen så red Jesus in i Jerusalem på sin åsna till folkets jubel, för att sedan veckan efter spikas upp på korset. Vad gjorde han då under en vecka som fick romarna att ta detta beslut med påverkan av ett gäng präster. Att bli uppspikad på detta sett var en grym död.

Jesus var på sitt sätt en rebell som vissa skriver. Enligt min mening var Jesus skicklig på att tala till människorna samt ett budskap som var i tidens anda.

Jesus var jude och han bad i judarnas tempel i Jerusalem, men han blev arg på att många människor använde templet för att göra affärer, de satte upp bord där de sålde varor och tjänade pengar på de som ville be till gud. Så han förstörde deras marknad.

Många människor blev mycket arga på Jesus efter det. Det fanns också en grupp människor som inte tyckte om Jesus, de kallades för Fariséer och var mycket noga med att alla måste hålla alla de 613 reglerna i Tanak.

Jesus tyckte inte att det var så noga med det, han tyckte att man kunde bryta mot reglerna om man kunde hjälpa människor genom att göra det. Ett exempel på det är att Jesus tyckte att man kunde laga mat till hungriga på vilodagen för att det viktigaste är att man hjälper människor som har det svårt, medan Fariséerna tyckte att det var hemskt att bryta mot reglerna i Toran om att man inte får arbeta på vilodagen.

 

Jesus åkte till Jerusalem för att fira den judiska påsken, det var judarnas största högtid då de firade att de kunnat fly från Egypten. Samtidigt var den romerska ledaren Pontius Pilatus i staden för att döma brottslingar. De som ogillade Jesus sa till Pontius Pilatus att Jesus var en upprorsledare som skulle försöka ta makten i landet, de ville att han skulle döma Jesus till döden så att de slapp honom. Det gjorde han och Jesus korsfästes på en kulle som hette Golgata. Korsfästning var den grymmaste metoden man kunde avrätta människor på, det gick till så att de spikade upp Jesus händer på ett kors och lät honom hänga där tills han dog. När han dött tog några människor ner honom från korset och begravde honom i en klippgrav.

 

Jesus återuppstår

Tre dagar efter att Jesus korsfästs upptäcker några kvinnor att stenen som täckte för graven är borta och att graven är tom. Jesus visar sig sen igen för sina lärjungar och fortsätter att predika för dem. Han förklarar att han har återuppstått, han säger att de som tror på honom och lever ett liv där de är snälla mot de svagare också kommer att återuppstå efter döden och få evigt liv. Kristna firar Jesus död och återuppståndelse ännu idag firandet kallas för påskfirande.

 

Därför är Jesus viktig för kristendomen

Efter att Jesus dött och återuppstått har människor börjat tro att Jesus var Gud som fötts ner på jorden för att leva tillsammans med människorna och dela deras glädje och sorg, samtidigt som han har gett människorna ett budskap om att man ska ta hand om varandra. De tror att Jesus medvetet offrade sig på korset för att betala för människans synder. Och om man tror på Jesus och försöker följa hans budskap kommer man att få ta del av förlåtelsen Jesus gett människorna genom att offra sig själv på korset. Jesus sa att den som tror på mig ska få evigt liv, de som tror på det kallas för kristna.

 

Vi höras!

 

 

 

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.