Skolsäkerhet och Staffanstorp – sluta kröka upp pengar och lägg dessa på barnens säkerhet.

Läste en blogg för längessedan ca 1 år om en familj som bor i Washington, nedan kommer lite text om detta. Det jag vill göra gällande när ni läser detta är att det finns likheter på våra skolor och i det stora landet i väster, där borta verkar man ju i alla fall lära sig av sina misstag.

Så här skriver dom om sin situation om skolans säkerhet.

Vi har vant oss vid att våra barns skolor här i Washingtons förorter utöver brandövning, tornadoövning och orkanövning har s.k. ”lock-down drills”, då eleverna lär sig vad man ska göra när ”yttre fara” råder.

Då gäller även att alla inre dörrar låses och att eleverna hålls borta från fönster och så vidare. Att ytterdörrarna till skolorna normalt är låsta är en självklarhet, åtminstone så länge det inte är rast.

Eleverna får aldrig leka ute utan att det finns flera vuxna som övervakar. Detta har överlag känts helt OK; vad mer kan man begära för att barnen ska ha en trygg skolmiljö mitt i USA:s fjärde största metropolisgetto.

Men det är också helt uppenbart att våra barns skolors säkerhetsförberedelser inte skulle kunna skydda mot något liknande det som hände i fredags på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut.

En 20-åring med kraftig automatkarbin i hand och kraftfulla revolvrar som back-up, och en hjärna som måste ha slagit den största slint av alla slintar som kan slås, sköt sig igenom ytterdörren på skolan och mördade sedan 20 försteklassare och därtill sex vuxna ur skolpersonalen. Ni har säkert läst om det.

Här fortsätter det som hänt att dominera mediebruset, och naturligtvis också samtalen föräldrar emellan. Från våra barns skola har meddelande gått ut hur man ämnar hantera frågor som eventuellt dyker upp bland barnen, omringat av betoningar av att barnens säkerhet är skolans första prioritet.

Men  ännu har inga hastiga löften om att se över rutinerna gjorts, och det är säkert bra. För hur skulle man kunna skydda sig mot attackvapen med full militär slagstyrka.

President Obama höll ett djupt engagerat minnestal vid en ceremoni i Newtown igår. Han betonade att något måste förändras för att samhället ska kunna sägas göra sitt bästa för att ta väl hand om nationens barn.

Visst, våld har mångfacetterade orsaker och kan inte förhindras i ett trollslag, och presidenten nämnde inte förbättrad vapenkontroll vid ”namn”. Samtidigt krävs det inget geni för att se att det är på detta senare område landet verkligen gått ut på en bisarr, radikal och farlig sidoväg.

Låt oss hoppas att han har stor framgång med att, tillsammans med klokare krafter, bidra till den attitydförändring som kan styra om landet på en mindre farlig väg. En väg där  privatpersoners tillgång till attackvapen inte längre ses som en gudagiven rättighet. För Sandy Hook-offrens skull, och för att undvika många fler i framtiden

För mig handlar det om tillgänligheten på vapen då det gäller dessa brott, även det som hände i Norge.

Om vi nu inte i Sverige tar detta på mer allvar så blir jag ledsen och förbannad. Det svider fortfarande hos mig att först Palme dödas och sedan Lindh.

Varenda säkerhets motor borde gå på högvarv så att inte Norge spöket dyker upp igen.

Det är självklart att vi kan minska riskerna att dessa saker händer IGEN det är bara en sådan enkel sak att man inte ska sätta sig på samma plan om ska ner till Frankrike och supa upp våra pengar, där på samma plan satt dom förtroende, säkert AS knacka hela gänget.

Staffanstorpshjärnor.

Ha en skön och säker lördagskväll, det ska jag ha!

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.