Nu äntligen finns ett gyllene tillfälle för polis och säkerhetsbranschen att skapa något nytt! Missa inte chansen mina vänner.

Hej

Polisen gör nu om i sin organisation, detta medför nu en alldeles utomordentlig möjlighet för bevakningsbranschen och polisen att närma sig varandra på ett helt annat sätt än förut.

Bevakningsbranschen har vuxit, vuxit ikapp polisen i storlek och gått om storleksmässigt. Dom privata aktörerna måste vara innovativa och alltid sträva att vara ett bättre alternativ än sina konkurrenter annars slås dom sakta men säkert ut. Detta kan polisen lära sig mycket av samtidigt som bevakningsaktörerna kan lära sig av polisen.

Att nu kommunernas chefer kommer att få polisen i sin budget skapar också möjligheter för dom privata aktörerna att brösta upp sig på ett helt annat sätt en tidigare, det kanske är dags att brösta ner sig ifrån båda parter och använda det som finns innanför pannbenet och dra åt samma håll. Det finns bra exempel där kommuner lyckats, Södertälje, Botkyrka är några bra exempel där samordningen fungerar.

Jag har svårt att se denna oro som vissa förespråkar, jag har själv jobbat både som väktare och ordningsvakt samt drivit upp både framgångsrika företag och mindre. Jag vet att kundskapen finns i branschen som jag verkar i och är inte alls ett dugg orolig om ordningsvakter ifrån privata företag skulle ta hand om tex mer ordningshållning på gator och torg.

Mina vänner! Vi gör detta redan nu i centrum anläggningar och i tunnelbana m.m.

Det som däremot oroar mig är den mindre kundskap som finns hos allmänheten och myndigheter om vad och vilka befogenheter en väktare och en ordningsvakt har och det finns beslutsfattare som sitter på makt som uttalar sig om saker och ting inom bevakning som inte har en aning om hur verkligheten är där ute.

Detta är ett unikt tillfälle som måste utnyttjas maximalt så låt oss då inom bevakningen och poliskåren slå våra kloka skallar ihop. Det finns länder där polis och väktare åker ihop när det är som mest att göra. Låt mig ta ett exempel. Ordningsvakten gör ett ingripande emot en person som druckit alldeles för mycket, det kallas för en LOB, lagen om berusade. Personen ifråga tas om hand om vakterna och inväntar polis som kommer efter två timmar och kör personen till arresten, arrest vakterna bemannas av bevakningsföretagen. Detta händer inte bara en gång denna fredagskväll utan tre gånger. Polis patrull nr 8888 har alltså bedrivit en form av taxi verksamhet.

Varför inte låta bevakningsföretaget köra LOBEN upp till arresten och förbi någon som kan konstatera om det är en ”fylla” och sedan till arresten för att sova ruset av sig.

Om nu detta sker så frigör man också tid för polisen att lösa brott samtidigt frigör man också tid för ordningsvakterna som slipper vänta på polisen. Resursen som skjutsar LOBEN gör inget annat än att kör. Detta var bara ett exempel av många där det går att effektivisera för ordningspolisen och för bevakningen.

Självklart så ställs många saker nu på sin spets men låt inte det stoppa, utan nu ska vi stoppa brott och inget annat. Om nu polisförbundet kan vara mer innovativ och se lösningar och vara mer pragmatiska så kommer det här bli bra, jag kommer bara ihåg privatiseringen av Stockholmsparkeringsvakter, vilket liv det var på många aktörer som var motståndare till detta, det blev en mycket bra lösning. Både Securitas och Svensk Bevakningstjänst gjorde ett kanon jobb här. Trafikkontoret i Stockholm och personal blev mycket nöjda.

Det är skillnad på en polis, väktare, ordningsvakt och så ska det vara men vi måste arbeta ihop och skapa något nytt!

Jobben tar ju inte direkt slut, precis i skrivandets stund så är det en ny skottlossning i Göteborg.

Återkommer i detta ämne som ligger mig varmt om hjärtat och jag vet att alla vill ha en trygg vardag.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.