Del 1 Obligationsskandalen. Den stora bluffen, återköpet och obligationen. 43 tusen hits på bloggen bara i Augusti!

Återköpet av Nordiskbevakningstjänst och obligationen som var en mega bluff!

När jag bestämmer tillslut för att köpa tillbaka bolaget så har det naturligtvis gått många turer. Efter nocken av försäljningen av våra Pan Alarm aktier, för min del 60 miljoner aktier och 10 miljoner tecknings optioner av ett värde av ca 27 miljoner, detta var ett kontant bud och inga pengar kom.

Jag blev lovad gång på gång. Hur som helst Björn Wallin och Forex kom in i företaget och ett nytt ljus steg upp över den dystra tillvaron på Panaxia. Nu var det nya tider och nu skulle det satsas framåt.

Björn Wallin och jag satt vägg i vägg i Panaxias lokaler så vi fick mycket tid över för att slänga ”käft”.

Jag började nu komma ikapp mentalt trodde jag efter år 2009 och jag kände ett starkt förtroende för  Wallin som nu hade blivit koncernchef. Mannen hade ju varit chef på NGM börsen där Panaxia låg, han berättade många förslag på hur man borde göra med Panaxia och bevakningen.  Han sa också att jag var berättigad till dom pengarna jag inte hade fått.

Det började nu smyga in sig i mig både en förhoppning om att starta om med Nordiskbevakningstjänst och få tillbaka mina pengar.

Hur skulle detta gå till nu Wallin? Wallin tog fram all ekonomisk data om NBT och skapade en proformabalansräkning som vi började gå till banker och investerare med.

Undertecknad kom ihop med Nordiskkapitalförvaltning som berättade om obligationsupplägget.

Just nu var allt som i en dröm, få tillbaka pengar och dessutom köpa tillbaka mitt gamla bolag.

Hur dum får man vara! Jo man får göra korkade affärer men man får faan inte vara kriminell i affärer.

Det jag just nu blev inbjuden i var bevakningsbranschens största bedrägeri. Lurad av säljarna och dessutom sälja bluff bolaget vidare till obligations investerare.

Läs nedan vad Real tid skrev 2012, själv kommer framöver berätta i detalj om olika möten, upplägg och hur det hela gick till. För er som läsare senare så kommer det vara en spännande läsning, hur jag än har mått så har jag varit en flitig dag boks antecknare.

Tidningen Real tid 2012.
Det finns ett litet hopp för obligationsinnehavarna i Nordisk bevakningstjänst att få åtminstonde delar av sin investering tillbaka.

I fredags kunde Realtid.se avslöja att företagsobligationer för minst 39 miljoner kronor har förlorat sitt värde efter konkursen i Nordisk bevakningstjänst. Formellt är det ägarbolaget HSF Securities som gett ut obligationerna. Sedan slutet av september drivs bolaget av Pär Jacobsson.

Vid detta tillfälle har jag blivit utsparkad ifrån bolaget, jag var inte behövd längre man hade lekt färdigt med mig och det fanns inga mer pengar att hämta ifrån mig.

Jacobsson gick in som styrelseledamot så sent som den 27 september i år då bolagets grundare Håkan Isaksson ”inte ville eller kunde sitta kvar”, enligt Jacobsson.

Denna man har gjort sådana här saker tidigare med folk ifrån Nordiskkapitalförvaltning numera XYZ Fiskaregatan.

Revisorn anmärkte redan i juni på HSF Securities svaga ekonomi. Det egna kapitalet var förbrukat till mer än hälften och kontrollbalansräkningsskyldigheten hade inte uppfyllts.

Pär Jacobsson förklarar att hans första åtgärd när han trädde in i bolaget var att kontakta revisorn och be om en kontrollbalansräkning. De tidigare företrädarna för bolaget hade ansett att bolaget inte behövde försättas i likvidation.
– I 99 procent av liknande fall så hade man gått in till tingsrätten och lämnat en konkursansökan för att sätta bolaget i konkurs. Men nu finns det inga sådana signaler. Det finns ett dotterbolag kvar som är livskraftigt, enligt den information som jag har fått, säger Pär Jacobsson till Realtid.se.

Enligt HSF Securities årsredovisning för 2011 tog bolaget upp två obligationslån på totalt 38,9 miljoner kronor under året.
När Nordisk bevakningstjänst köptes ut från Panaxia våren 2011 finansierades affären genom utgivande av företagsobligationer, Security I.

I försäljningen av företagsobligationen Security II emitterades senare totalt 15,3 miljoner kronor.
Vad har hänt med dessa pengar? Likviditetsmässigt lånades de i huvudsak ut till Nordisk bevakningstjänst. Nordisk bevakningstjänst lär ju inte betala tillbaka något eftersom de är i konkurs, säger Pär Jacobsson.

Han uppger att det har sänts ut ett förslag till obligationsägarna om ett alternativ som är bättre än att fodringarna blir värdelösa. Han kan dock inte ge någon närmare information om detta och vem som formellt har gått ut med detta.
Det erbjudandet kommer aldrig vara värt mindre än om bolaget går i konkurs. Om jag hade haft en sådan obligation så hade jag motvilligt gått med på att ta ett förslag som är mer än noll, säger Pär Jacobsson.

Dotterbolaget som Pär Jacobsson hänvisar till heter heter Nordisk bevakningstjänst teknik AB. Detta bolag har dock så sent som för fyra dagar sedan bytt namn till Säker Bevakningsteknik Skandinavien AB samt bytt styrelse. Bolaget var vilande under första verksamhetsåret 2011 och bedrev då ingen verksamhet. Tidigare S-ministerna Jörgen Andersson är sedan 20 september ny ordförande i dotterbolaget, han var sedan tidigare ordförande i det konkursade Nordisk bevakningstjänst.

Jag tror att all optimism bygger på att man ska kunna skala upp det bolaget och få lite avkastning, säger Pär Jacobsson.
Pär Jacobsson uppger att han kommer avvakta åtta månader och se om det går att få ordning på HSF Securities, annars kommer även detta bolag att träda i likvidation.

I memorandumet för företagsobligationen Securities II nämns flera risker med investeringen. Risken, som nu blivit verklighet, att Nordisk bevakningstjänst går i konkurs finns dock inte noterat. Om ägarbolaget HSF Securities går i konkurs kan däremot ”värdet av det investerade kapitalet minska eller helt gå förlorat”, skriver bolaget i memorandumet.

Jag kan inte bedöma varför man inte tagit med det men tittar man på historiken så kunde man känna sig ganska övertygad om att detta var ett bra företag, men något måste ju ha gått fel. Konkursförvaltaren har nog en del att göra.
Advokat och konkursförvaltare Magnus Cederlöv, som är ansvarig för konkursen i Nordisk bevakningstjänst, uppger att konkursutredningen ännu inte har gått igenom lånet från moderbolaget. Än så länge har endast en obligationsägare hört av sig till konkursförvaltaren för att få svar.

Vi har ännu inga svar att ge. Där har vi inte kommit längre än att vi har börjat tittat på transaktionerna, vilka håll de går åt. De går åt olika håll så vi ska se var pengarna hamnat till slut. Det är många turer fram och tillbaka. Det är inte alldeles okomplicerat, säger Magnus Cederlöv.
Magnus Cederlöv bedömer att konkursutredningen kommer att ta tid.
– Det är inte uteslutet att det finns transaktioner som vi kommer att anmärka på och då får det sin efterföljd och då tar det ytterligare tid innan konkursen kan avslutas.

Jag vill understryka att Magnus Cederlöv är en av många förvaltare nu som har gjort ett bra arbete. Det finns många saker som inte är klara hos Panaxia konkursen den är förvisso mycket större men det förvaltaren där bör nog granska mer noggrant hos Sparbanken, PWC och Foyens agerande.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.