Polisen avgör vilka som är lämpliga som ordningsvakter och polisen utbildar, bevakningsföretagen hyr ut dessa.

Detta är en mycket konstig situation som vi har i detta land då det gäller ordningsvakter och dess funktion åt så väl stat och kommun samt landsting och privata näringsidkare.

Det finns ca 10.000 ordningsvakter i detta avlånga land och det finns ca 20.000 poliser. Av dessa 10.000 ordningsvakter som är utbildade och klara så är det ett visst antal procent kortidssjukrivna och långtidssjuka samt semestrar och att efterfrågan ökar och att det kostar för företagen att utbilda dessa, bevakningsföretagen som är seriösa gör detta.

Efterfrågan just nu är stor på en ordningsvakt. Polisen är inte ett vinstdrivande företag och man är således sämre på att känna av marknaden och den kundskapen som bevakningsföretagen besitter. Dessa 10.000 tusen som det är nu räcker inte till för att fylla behovet till bevakningsföretagen och hos deras kunder.

Vissa röster säger att kvalitén sjunker om man utbildar för många ordningsvakter m.m. jag hävdar att det är precis tvärtom, nu rycker alla i ordningsvakter och har man brickan så har man ett jobb. Lite så är det.

Bevakningsföretagen står hos polisen med mössan i hand och vädjar att dom ska hålla flera utbildningar så att behovet hos deras kunder kan fyllas, många ordningsvakter som är utbildade får ej vara hos vissa kunder för dom anses inte fylla måttet. Dom passar helt enkelt inte in i kundensprofil. Det kan vara en mycket skicklig ordningsvakt men passar inte in på varuhuset för denna ordningsvakt ser inte ut som Tom Cruise. Polisen har inte dessa problem som ett privat bolag har.

Om nu kunden har en god insyn i bevakningsfrågor så underlättar detta förvisso men det finns kunder till bevakningsföretag som vill beställa Tom Cruise och stålmannen och den serviceinriktade charmerande vakten som agerar brandman samtidigt som han/ hon räddar småbarn i andnöd.

Det jag vill säga är att kundernas krav 2013 är på en helt annan nivå än 1986 då jag började jobba i bevakningsbranschen, nu raljerade jag i ovannämnda text men det är inte långt ifrån.

Polisen gör lämplighetstest och utbildar och bevakningsbolagen hyr ut dessa, mycket märkligt kan tyckas. Varför låter man inte bevakningsföretagen ta hand om utbildningen, ju mera ordningsvakter vi har desto bättre kvalité hos kunderna, dom som är mindre lämpade kommer få mycket mindre chans att kunna arbeta och ställa till problem för såväl hos dom privata näringsidkarna eller stat och kommuner.

Bevakningsbranschen kommer att få en mycket större möjlighet att möta dom olika kraven som ställs ifrån polisen, andra brukare.

Ordningsvaktsutbildningen är kort mycket kortare än väktarens polisens utbildning är kort då det gäller ordningsfrågor. Öka utbildningen på ordningsvakten, gör den längre mer innehållsrikare.

En ordningsvakt i Stockholm gör fler och mera komplicerade ingripande än en polisman i Örkeljunga. Det spelar ingen som helst roll vad ni kommer med för argument, detta är min hemma bana. Du/ ni kommer aldrig bli bra ordningsvakter om ni inte har lärt er yrket på fältet.

Man kan inte sätta in vilken ordningsvakt  som helst på en fotbollsmatch  då det står 200 uppretade bajen supportrar som suttit i Björnsträdgård och krökat i 8 timmar, vilka är närmast dessa, jo först kommer dom med minst utbildning publikvärdarna sedan kommer dom med lite mera utbildning ordningsvakterna och sist och med mest utbildning polisen.

När det är en bristvara på ordningsvakter så sjunker också kvalitén, man tager vad man haver sa Cajsa Warg. Låt dom som känner av efterfrågan också ta hand om saken, självklart så ska polisen ha insyn och leda och fördela uppgiften platsen då dom är på plats.

Länsstyrelsen borde få en kompletterande utbildning om vad som sker därute. Om man nu ska vara krav ställare så ska man också ha koll.

En vakt som kör för fort kan bli av med sitt godkännande och det kan få oerhörda konsekvenser att en bank kan äga ett värdetransport bolag där dessa har fått 50 miljoner i böter av finansinspektionen blundar man för.

Sedan hände det som hände…… hoppas att ni fick lite puls när ni nu läste. Tack.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.