Polisen gör helt rätt, vi går rätt emot en statlig polis och en kommunal och den kommunala kommer att bestå av bevakningsföretag.

Hej

Vi har ca 20 tusen poliser här i landet och vi har ungefär 20 tusen väktare och ordningsvakter, ca 10 tusen ordningsvakter. Polisen klarar inte av sina polisiära arbetsuppgifter det är helt klart. IF försäkringsbolaget har gjort en undersökning där sk mängdbrotten ca 33% inte anmäls till polisen.

Det man nu kommer att utreda är om polisen ska släppa ordningen på gator och torg samt evenemangsbevakning till privata bolag som ska bedriva bevakningen och ta hand om ordningsfrågor.

Det som inte polisen eller myndigheten inte förstår är att så har redan skett, man har redan inom polisen tappat den kontrollen. Dom som har broarna med dom boende inom en stadsdel så är det väktarna som jobbar där, det behövs inga ordningsvakter för att klara av dessa arbetsuppgifter.

Det är en självklarhet att polisen vill ha ordningsvakter för då har dom fortfarande kontrollen då dom kommer ut på platsen där ordningsvakten arbetar, ni som inte vet men polisen är ordningsvaktenschef. Inte väktaren. Vi måste skilja på när en fastighetsägare ansöker om att ha ordningsvakter eller där polisen kräver att fastighetsägaren ska ha ordningsvakter för att ha öppet, eller där fastighetsägaren valt att ha väktare.

Alla dom olika projekt som jag har jobbat med sedan slutet av 1900 talet så har dom mest lyckade varit i dom oroliga stadsdelarna varit med väktare som bygger broar med dom boende. Då har jag själv arbetat som väktare i Tensta i mitten på 80 talet.

Det går alldeles utmärkt att jobba som väktare och inte som ordningsvakt eller polis för att stävja och jobba i förebyggande syfte, en skicklig väktare har mer information än en ”knippe” poliser eller ordningsvakter.

Ordningsvakten får inte heller göra service jobb. Nu tycker jag ändå att det är bra att polisen kommer att släppa fram ordningsvakten mera men jag vill understryka att polisen kommer att få ännu mera att göra, låt mig ta ett exempel. Ett företag som heter Nordiskbevakningstjänst har ordningshållningen i tunnelbanan, en ordningsvakts patrull tar en person fylleri en sk lobb.

Polis patrull 1826 hämtar ”fyllan” och kör personen till stationen så att den kan sova ruset av sig, patrullen 1826 gör detta på lite över en timma. Sedan griper ordningsvaktspatrullen under tiden en person för misshandel och 1826 beger iväg för att hämta den misstänkte och ta uppgifter detta tar polispatrull 1826 lite över timma.

Nu mina vänner har det gått 25% av polis patrull 1826 arbetspass. När ordningsvakter arbetar så är dessa skyldiga att ingripa om brott begås. Ordningsvakten är där det händer. Jag kan också tillägga att vi hade arrestbevakningen under denna tid också, det polisen gjorde här var att under ca tre timmar skjutsa dom omhändertagna mellan våra arbetsplatser.

Om nu ett bra och uttalat samarbete mellan polis och väktare samt ordningsvakter kommer tillstånd så blir jag en av dom första som applåderar men det är lång väg att gå.

Det skiljer väldigt mycket på lön och utbildning. En bra ordningsvakt som arbetat några år är mycket skickligare än polisen. Polisiära frågor ska vara polisiära. Ordningsfrågor är ordningsfrågor. Det är bara en tidsfråga då vi kommer att få se väktare göra hastighetskontroller tex det finns mängder med uppgifter där jag tycker polisen borde släppa greppet och det finns mängder med arbetsuppgifter där polisen borde koppla greppet.

 

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.