Lite om rån för att få lite perspektiv på världens största bankrån som Cavalli Björkman på Forex sa om Panaxia.

Ett rånbrott förutsätter både ett tillgrepp av egendom (att man tar eller försöker ta något) och att tillgreppet sker med våld eller hot mot någon. Omkring en procent av Sveriges befolkning blir utsatta för rån varje år, det visar olika brottsofferundersökningar. En grupp som är särskilt drabbade är ungdomar i storstadsområden. De flesta rån, över 70 procent, begås i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, jag skulle också tippa på att i denna statistik som jag hämtat ifrån BRÅ så finns våra ytterområden i storstäderna med också.

Vad är ett rån?

Ett rån är om man hotar någon för att tvinga den personen att lämna ifrån sig sina saker. Det spelar ingen roll om det är billiga eller dyra saker. Att hota med kniv och ta mobiltelefonen eller plånboken är ett typiskt personrån. Att tvinga någon att betala en påhittad skuld är däremot inte rån utan olaga tvång. En väskryckning är inte heller rån utan en stöld. Men ett rån behöver inte innebära att gärningspersonen får med sig några pengar eller någon egendom. Då är det ett försök till rån.
För att ett rån ska bedömas som grovt ska det vara livsfarligt och hänsynslöst. Att hota någon med vapen eller binda offret kan räknas som grovt rån. Att släpa någon längs med marken för att få personen att släppa sin väska kan räknas som grovt rån. Rån mot en taxichaufför i dennes yrkesutövning kan vara grovt rån. Rån mot bank eller värdetransport räknas nästan alltid som grovt rån.

Det som är intressant här är att den som blir lurad på sina pengar då är det inget rån utan ett bedrägeri, om man ser på rånoffret ur det psykologiska perspektivet, själv dundrade jag in i väggen då jag blev bedragen och skämdes att jag blev lurad. Finns det statistik ur alla våra larmcentraler där hon/ han tar som tar hand om larmet, får dessa krisbearbetning om vad som hände? Ingen har frågat mig om jag vill ha hjälp har fått ordna det själv sedan våren 2009.

För mig handlar det numera om att ett rån offer är en unik historia per rån oavsett om man gör det på papiren eller fysiologiskt.

Personrån vanligast

Det finns butiksrån, bank-, post-, och värdetransportrån och rån mot personer. År 2011 anmäldes cirka 9 720 rån. Personrånen är den största kategorin och stod år 2011 för 70 procent av polisanmälningarna. Personrån är ett utpräglat ungdomsbrott. År 2011 var cirka 60 procent av de misstänkta i åldern 15–20 år. Butiksrån är den näst största kategorin och utgjorde 8 procent av de anmälda rånen år 2011. Bank-, post- och värdetransportrån är den minsta kategorin och utgör tillsammans 2 procent av de anmälda rånen. Men de rånen hör till de mest uppmärksammade.

Varför finns det inte mer forskning  kring bedrägerier eller luredrejjare som jag kallar dom för, min förklaring är att dom flesta företagsledare och entreprenörer känner skam och skäms för att man blivit lurad och det tragiska är att den som utsätts för dessa brott blir det inte bara en gång utan flera gånger hur konstigt det än kan låta.

Sedan utförs inte rånen på papiren utav narkomaner eller ungdomar utan av människor som kan fatta en penna och tänka många drag framåt på schack spelet. Dessa lömska typer har en icke empatisk förmåga, psykopater helt enkelt. Dom är många och dom är farliga men det som kännetecknar dessa typer är förkärleken till pengar och dom tar alltid genvägar till pengarna och då måste dom ta och begå brottsliga handlingar. En vanlig sådan är nu obligationer och andra sätt för människor att satsa sina pengar hos skojarna. Tillbaka till dom klassiska rånen.
Personrånen är svåra för polisen att klara upp. År 2011 klarades bara 11 procent upp genom att man hittade en misstänkt gärningsperson. Butiksrånen klarades däremot upp i cirka 28 procent av fallen. Ofta är gärningspersonerna som begår personrån och butiksrån yngre än de gärningspersoner som rånar banker, postkontor och värdetransporter.

Stort mörkertal

Många ungdomar låter bli att polisanmäla om de blivit rånade av jämnåriga eftersom de är rädda att gärningspersonerna ska hämnas om de får reda på att de gått till polisen.

Det är ett väldigt stort mörkertal då det gäller människor och entreprenörer som blivit RÅNADE det är jag helt övertygad om nu. Kommer jobba vidare på denna fråga och försöka bidra till vad jag kan göra för att hjälpa människor som blivit utsatta för detta!

Lite annat om rån, läs gärna senaste BLOGGEN nu om Panaxia över hundra kommentarer. Bra läsning och fortsättning kommer om Panaxia.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.