Lär vi oss läxan?

Hej, det var ett tag senast jag skrev i bloggen, men ibland blir saker och ting inte som man tänkt sig. Nu har jag i alla fall tänkt jag att jag regelbundet ska granska, gissla och tycka till om aktuella säkerhetsfrågor.

Vad gäller säkerhetsfrågor har det runnit mycket vatten under broarna sedan sist. Bland annat har en självmordsbombare /terrorist på Drottninggatan sprängts i luften mitt i julruschen.

Kris- och katastrofhantering hos våra myndigheter och kommuner har varit igång men har dessa fungerat tillfredsställande? Eller var den någonsin i gång? Våra poliser sågs i alla fall som aldrig förr. Riktigt bra, det har en lugnande effekt och stärker allmänhetens moral. En kollega till mig på fältet fick besök av Länspolismästare Carin Götblad. Riktig Obama-stil att ge sig ut på detta sätt och visa vägen. Verkligen ett föredöme som jag blir imponerad av.

Det är självklart att det kommer att ske incidenter och vansinnesdåd framöver. Nu gäller det att vi tar vara på erfarenheterna och ser till att vi drar de rätta slutsatserna och samordnar alla resurser så att sådant här inte ska kunna hända och att om det trots allt inträffar får så lindriga konsekvenser som möjligt.

Tyvärr är jag rädd för att mycket rinner ut i sanden. För några år sedan hade vi en händelse på varuhuset PUB. Det var en man som kom in i entrén och skulle sätta eld på sig själv. Lyckligtvis gick det att tala honom till rätta och han togs till slut om hand av lämpliga myndigheter.

På ett annat plan utbröt en febril fas med planering o s v i två veckor sedan dog allt ut…

Vi får inte ge upp!

Vi måste planera och öva och samordna våra resurser ännu mer. Sedan gäller det att ha en lagstiftning som är anpassad efter hur vår värld ser ut. Jag tänker bland annat på kameralagen som jag tänker reflektera lite över i nästa blogginlägg om ett par dagar.

Håkan

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.