Så som den kriminella situationen är nu så är alla socialgrupper behov av köpt trygghet och säkerhet – så har det varit sedan Nils Dackes tid..

Alla som bor och verkar i vårt land ska känna sig trygga, inget ”snack” om saken. Jag vet inte om ni såg på nyheterna igår men det handlade om att allt fler köper olika slags säkerhets lösningar. Inget nytt precis.

Det som däremot var lite sådär konstlat på något sätt var att Magnus Lindgren Tryggare Sverige uttalade sig om att det var fel med köpt säkerhet och att alla inte har råd med detta och att de som bodde i segregerade områden inte skulle ha råd med detta.

Magnus har både rätt och fel i sitt uttalande – nu vet inte jag i skrivande s stund hur de klippt ihop raderna i det stora sammanhanget, men han menade att det enda rätta var en närvarande polis, jag håller med fast ändå inte.

Vi privata aktörer är här sedan 30 talet och innan dess vakter och stadsvakt. Magnus och Tryggare Sverige är en stiftelse – Magnus är en intellektuell och kreativ man i dessa frågor, naturligtvis ”fattar” han att man inte kan sopa bort privata alternativ i dessa trygghetsfrågor.

Att arbeta med polisiär närvaro är ju att ett måste och det glädjer mig att klockan börjar dras tillbaka i dessa frågor, det skapar paradoxalt nog nya arbetstillfällen för många.

Allt ifrån bevakningsbolag till teknikbolag och för arrester och kriminalvård.

Det blir sitt egna kretslopp eller isotop. Däremot att arbeta med såkallad ”time sharing” bland fastighetsägare kommer bli ett måste, det växer fram en ny kriminalitet som inte den vanliga svensken inte förstått men som legat och pyrt i de särskilt utsatta områdena – riskområdena. De kriminella tar helt enkelt över fastigheter.

Att VI inom bevakningsbranschen skulle starta en diskussion kring detta om att köpa bevakning är för mycket hockye frilla och 80 tal och Globen bygge. Securitas och numera Avarn samt Rapid gör ett seriöst jobb och så vi mindre aktörer. det som däremot måste arbetas bort är den fullkomliga dåraktiga ”skitsnackeri” fabriken som byggts upp. Vi straffar oss själva bara, bättre att lyfta fram det goda.

Att en ICA butik i en förort får förordnade är för mig en gåta, nu vet jag inte om detta gäller fortfarande då regelverket ändras.

Precis som jag skrivit tidigare om evenemangs ordningsvakterna så kör de på nu. Det är som något slags gift i kroppen hos dessa vakter. de måste verkligen älska denna typ av bevakning. De släpper precis allt och focus ligger på dessa arbeten. Vi kommer att få se en bristvara inom 24 månader.

Att de större aktörerna påkostar utbildning och att de sedan använder sin utbildning hos andra och dessutom skadar sig kommer aldrig fungera i längden. Vad ställer sig de fackliga aktörerna i denna fråga?

Kommer att självklart skriva mera om detta – varför frågan dök upp just nu är på grund av en annan andledning egentligen. Kostnaden för ordningsvaktsutbildningen. Men vi ska debatera på i frågorna ovan och polisens våldsmonopol som ordningsvakter tjatar om. Intressanta frågeställningar.

Som sagt – rättstavar aldrig bloggen, kommer kanske börja men har aldrig gjort sedan starten år 2009, vi kör också igång poddradion igen.

Håkan.

ps skriv gärna in. Jag läser allt.

Kommentera

Jag förbehåller mig rätten att ta bort inlägg med kränkande, sexistiskt eller rasistiskt innehåll. /H.